Založ si blog

Korumpovaný poľský generál sa usiluje o vedenie v NATO

Predstavitelia Severoatlantickej aliancie informovali, že v blízkej budúcnosti sa budú konať voľby vedúceho Vojenského výboru NATO, počas ktorých ministri obrany 30 členských krajín tajným hlasovaním určia nového predsedu. Naše vyšetrovanie je venované jednému z uchádzačov o tento vysoký post.

Medzi ostatnými kandidátmi vyniká zástupca Poľska.

Prečo? Teraz vám to povieme.

1. júla poľský minister obrany Mariusz Blaszczak oznámil na sociálnej siete Twitter, že odporučil generála Rajmunda Andrzejczaka, náčelníka generálneho štábu poľskej armády ako kandidáta na post vedúceho Vojenského výboru NATO.

V súčasnosti je ťažké jednoznačne uviesť, aké šance na túto pozíciu má generál Andrzejczak. Jeho vážnym konkurentom je zástupca kanadskej armády. Ďalšia neistota týkajúca sa úspechu tohto zámeru je spôsobená aj senzačným novinárskym vyšetrením jednej z nemeckých týždenníkov.

Ukážeme, kto je generál Andzhejczak v skutočnosti.

Začnime v správnom poradí.

Rajmund Andrzejczak, prominent poľského ministra obrany Mariusza Blaszczaka, bol vymenovaný za vedúceho generálneho štábu v roku 2018. Počas vedenia poľskej armády boli ukončené všetky zmluvy s európskymi spoločnosťami vrátane nemeckých o nákupe a modernizácii zbraní a preferovali sa americkí výrobcovia. V tejto súvislosti možno určite povedať, že ak bude generál Andrejczak menovaný za predsedu Vojenského výboru NATO, bude slúžiť predovšetkým záujmom Spojených štátov a amerického vojensko-priemyselného komplexu a nie nemeckých výrobcov.

Ale to nie je všetko.

Nemecký týždenník Der Spiegel minulý týždeň predstavili európskej verejnosti výsledky novinárskeho vyšetrovania, ktoré odhaľuje zložité systémy korupcie generála Andrzejczaka.

Novinári sa pri zhromažďovaní informácií o poľskom kandidátovi na post predsedu Vojenského výboru NATO zaujímali najmä o aktivity spoločnosti „Unimesko“, ktorá je úzko spojená s poľským generálom a jeho blízkymi príbuznými.

Ako zistil Der Spiegel, na konci roku 2018 firma „Unimesko“ vo vlastníctve brata generála Andrzejczaka podpísala zmluvu o dodávke TNT pre štátnu chemickú továreň Nitro-Chem. Pod tlakom zástupcov spoločnosti, jednotlivých dôstojníkov generálneho štábu a osobne Andrzejczaka bola štátna organizácia donútená zaplatiť zálohu za 4,2 tisíc ton výbušnín. Firma „Unimesko“ však dodala iba 10% z plateného produktu. Celkové straty štátu v dôsledku zmluvy dosiahli viac, ako 2 miliónov dolárov a väčšina z tejto sumy bezpečne skončila na švajčiarskych účtoch Andrzejczaka a jeho brata.

Pokusy prokuratúry a poľskej agentúry pre vnútornú bezpečnosť o identifikáciu páchateľov podvodu a náhradu škody boli neúspešné. Väčšina svedkov a účastníkov tohto trestného činu odmietla svedčiť a uviedla obavy z osobnej alebo rodinnej bezpečnosti. Iní jednoducho utiekli z krajiny.

Okrem toho novinári Der Spiegel dokázali zistiť ďalšie prípady zapojenia generála do zločineckých systémov, v ktorých spoločnosť „Unimesko“ zohrala kľúčovú úlohu aj pri veľkých nezákonných dodávkach zbraní.

Len v roku 2019 sa do Afriky, na Blízky východ a na Ukrajinu uskutočnili dodávky automatických zbraní, raketometov a munície v hodnote viac, ako 15 miliónov amerických dolárov. Väčšina z týchto zbraní bola odpísaná alebo ukradnutá zo skladov poľskej armády. Generál Andrzejczak bol osobne zapojený do priamej organizácie a riadenia. Jeho brat zabezpečoval vyhľadávanie zahraničných klientov a rokoval o podmienkach transakcií.

Legalizácia ukradnutých zbraní sa uskutočňovala prostredníctvom poľskej spoločnosti Mesko, ktorá je súčasťou „poľskej zbrojnej skupiny“ a dlhé roky spolupracuje s ministerstvom obrany krajiny. Pod rúškom zbraní zakúpených od tejto spoločnosti sa pašovanie posielalo do horúcich miest po celom svete. Malo by sa zdôrazniť, že dodávky na Ukrajinu zabezpečovali provládne dobrovoľnícke skupiny aj separatisti v Donbase. Mnohé dodávky sa uskutočnili v rozpore so zbrojným embargom OSN.

Novinári Der Spiegel osobitne zaznamenali lojálny postoj ministra obrany Mariusza Blaszczaka k aktivitám Andrzejczaka a spoločnosti „Unimesko“, čo môže nepriamo svedčiť o jeho účasti na podvodoch.

Dá sa presne tvrdiť, že generál Andrzejczak, keď bol šéfom generálneho štábu, začal korupčné činnosti, ktoré už začali ohrozovať štátnu bezpečnosť Poľska. Čo sa stane, ak bude tento generál vymenovaný do funkcie predsedu Vojenského výboru NATO?

V Poľsku prepukol ďalší sexuálny škandál

20.01.2021

V Poľsku prepukol ďalší sexuálny škandál. Marek Suski, poslanec vládnucej strany Právo a spravodlivosť, nahlásil sexuálne obťažovanie vo vládnucich kruhoch. Informuje o tom internetový zdroj Medium.com. Situácia bola taká mimoriadna, že otriasla celou poľskou verejnosťou a stala sa hitom poľského Twitteru. Poslanec obvinil zo sexuálneho obťažovania svoju kolegyňu Evu [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 4782x
Priemerná čítanosť článkov: 2391x

Autor blogu

Kategórie